Hvilket stof er bedst til en bæredygtig t-shirt?

Hvilket stof er bedst til en bæredygtig t-shirt?

Der bruges mange forskellige materialer, men de mest brugte materialer til t-shirts, er bomuld og polyester

Bomuld:

Dette stof er uden tvivl det mest anvendte stof, der i dag bruges til at lave t -shirts, men du bør dog være opmærksom på, at der er et par forskellige bomuldstyper til produktion af t-shirts.

Typer af bomuld:

Kæmmet bomuld skabes, når korte tråde elimineres, hvorefter nogle meget fine børster retter fibrene ud. Dette gør stoffet blødere, glattere og stærkere. Dette er stadigvæk det mest udbredte.

Økologisk bomuld er en blødere, mere behagelig og en populær mulighed. Det er dog noget dyrere end almindelig bomuld, og bomulden dyrkes uden mange gødninger eller pesticider, og ofte helt uden brug af disse.

Pima bomuld er kendt for at være den højeste kvalitet bomuld, som penge kan købe, med ekstra lange fibre, der sikrer blødheden i t -shirt -stoffet. Pima bomuld er slidstærkt - det modstår pilling, fading og stretching. Supima er den samme bomuldstype som Pima, men den dyrkes specifikt i USA.

Men om den ekstra pris kontra de to andre typer kan retfærdiggøres, det er en helt anden snak. Man kan mærke en mindre forskel og det er en smule stærkere ja. Desværre så men vi, at det på den længere bane, ikke kan retfærdiggøres. Selv om nogle gerne vil bilde os det ind.

Fordele ved bomulds t -shirts

Er et naturligt materiale
Er en vedvarende ressource
Er åndbar
Er fantastisk til følsom hud
Er ekstremt blød
Kræver ikke kemikalier

Ulemper ved bomulds t-shirts

Det er dyrere at producere
Der er brug for mere vand ved produktion
Har brug større områder jord for at dyrke det
Prisen for forbrugeren er højere

Linned (Hør)

Der produceres mange t-shirts med linned. Det kommer fra hørplanten, ogvævningen er struktureret. Det anvendes mest til sommertøj, på grund af åndbarheden og dets lette egenskaber. Derudover er linned også fugttransporterende og tørrer ret hurtigt. Stoffet er også stærkere end bomuld, dog er det ikke nært så blødt og lækkert at røre ved, som bomuld er. Du vil også opleve at det ret ofte skal stryges.

Polyester

Et andet stof, der er ret almindeligt til t-shirts er polyester. Det tørrer hurtigt og der kommer ikke meldug (svampeangreb). Polyester er også rigtig god til at bevare sin form uden at strække. Det er specielt godt til sports beklædningsfirmaer, da egenskaberne passer godt til atletisk udfoldelser. Polyester er et synetisk fremstillet stof og indeholder stoffer bl.a. stoffer som Nylon, acetat og akryl.

Polyester er meget holdbar og tørrer hurtigt efter en vask. Dertil er det også fleksibelt, omkostningseffektivt. Det kan potentielt genbruges (1 gang eller maks 2 gange) og blandes med bomuld. Selv om der er nogle positive egenskaber ved polyester, så er der desværre også negative, som trækker en del ned. Polyester nedbrydes meget langsomt, det er ikke nemt at ånde igennem, og det kan frigive mikrofibre af plast, når det vaskes, hvilket så igen forårsager vandforurening.

Heldigvis kan man dog forlænge levetiden på polyester, ved at genbruge det. Bl.a. til nye t-shirts eller hoodies. Tee By Slater bruger meget sjældent polyester i vores produkter, men gør vi så er det genbrugs polyester. Som vores Take it to the hood Hoodie

Rayon (viskose)

Rayon (viskose) er en anden fiber som er skabt ud fra cellulose, som så er blevet udsat for en del kemisk behandlinger. Det blev skabt som et overkommeligt alternativ til silke. Rayon er et menneskeskabt fiber dannet af træer, planter og bomuld. Det, du får til sidst, er et åndbart stof, der føles silkeagtigt og uden besvær. Det farver godt, og det er absorberende. Det rynker dog let og er desværre ikke kendt som den mest miljøbevidste løsning.

Lycra
Lycra er et meget kendt navn, men det er faktisk spandex. Det bruges som et additiv til andre t-shirt materialer. Det bruges til at give t -shirts mere strækbarhed, og det findes i meget ofte i sportstøj, da det slider mindre og giver en lettere bevægelighed.

 

Bambus

Du tænker nu, I har da glemt Bambus, for jeg har købt en bæredygtig bambus t-shirt.

Det er rigtigt, at bambus planten er enorm bæredygtig og den under rette forhold kan vokse en meter om dagen. Der er positive ting ved bambus, men hvad de færreste ved, også en del negative ting ved produktion af t-shirts (tøj) af bambus. 

Bambustøj er super lækkert og blød at røre ved og kan også være antibakterielt. Desværre er der også viskose i bambus stof, som er et af de mindst miljøbevidste stoffer. Dertil bliver det kemisk behandlet, så vi får det stof som vi kender det. Så selv om der er mange der vil sælge dig bambus tøj som det helt store nye miljøbevidste produkt, så er det en sandhed med en KRAFTIG modifikation. 

Heldigvis er man i de senere år blevet bedre til at lave processen bedre og mindre miljøskadelig. Der er dog et stykke vej endnu, inden bambustøj kan kaldes det bedste miljøvenlige stof.